Zij inspireert: bladebabe Marlou van Rhijn

Zelf ben ik een groot bewonderaarster van bladerunner Marlou van Rhijn. Dat zij laatst te gast was om te spreken op de vijfde editie van TEDxAmsterdamWomen in Hotel Okura in Amsterdam vond ik dan ook supercool. Wij van Ohjajoh?! hebben de sprintster uitgebreid gesproken over haar TEDTalk en over wat haar zoal bezig houdt. In dat gesprek kwam duidelijk naar voren dat Marlou het erg vervelend vindt dat de mindervalide sport anders wordt bekeken dan de “gewone” sport. Ze stoort zich daaraan en zegt daarover: “Als ik in een talkshow zit moet ik het hebben over wat mijn handicap is, en dat vind ik belachelijk, want een blanke sprintster hoeft ook niet te vertellen dat ze blank is. Dat vind ik gek. Ik wil het gewoon over de sport hebben, niet over mijn handicap!”

Spreken bij TEDxAmsterdamWomen is volgens Marlou een bijzondere ervaring. “Het is geweldig om op een evenement met allemaal powervrouwen te  zijn en daar dan je verhaal te mogen doen. Mijn TEDTalk  gaat over alles wat ik tot nu toe meegemaakt heb. Hoe ik opgevoed ben, hoe ik als “best lui kind” in de sport terecht gekomen ben en dat ik er alles voor aan de kant heb gezet. Ook vertel ik over de belangrijke rol van mijn moeder bij dit alles. Ze heeft me altijd enorm aangemoedigd.” Marlou’s TEDTalk zouden wij het liefst omschrijven als openhartig én ontzettend inspirerend.

Hoe bewust ben jij in de topsport verzeild? 
Marlou: “Ik ben gewoon gaan sporten. Op een gegeven moment merkte ik dat ik competitie heel erg leuk vond. Daarbij begon ik steeds vaker te winnen én het winnen maakte het allemaal nog leuker en interessanter. Zo ben ik er eigenlijk een beetje in gerold en dat werkte verslavend. En zo ben ik in de topsport terecht gekomen.”

Welke bekende sporter is jouw grote voorbeeld?  
Marlou: “Als sporter was ik fan van Inge de Bruijn.”

Je hebt vanaf je dertiende tot je achttiende  in de nationale paralympische ploeg gezwommen. Daar ben je op een gegeven moment mee gestopt, hoezo?
Marlou: “De reden dat ik met zwemmen ben gestopt is, omdat ik het gewoon niet meer leuk vond. Zes jaar lang heb ik het op hoog niveau met veel enthousiasme gedaan. Voordat ik naar school ging en nadat ik van school terugkwam en dat was best pittig. Maar ik wilde ook weleens weten hoe het zou zijn om als student door het leven te gaan. Na een half jaar begon het echter weer een beetje te kriebelen. Ik miste het sporten enorm. Toevallig kreeg ik toen ook een belletje van de  Atletiekunie of ik atletiek een keer wilde komen proberen. Ik heb dat toen gedaan en dat beviel me eigenlijk heel erg goed.”

Als topsporter leef jij natuurlijk heel gezond. Maar, hoe zit dat met superfood, volg jij deze trend ook? 
Marlou: “Nee, daar heb ik echt helemaal niks mee. Je moet gewoon gezond eten en vooral niet te gekke dingen doe. Goed opletten wat je eet én vooral niet te vet, maar ook niet zomaar mee gaan in alle trends. Dat raad ik af.”

Tot slot: je bent niet alleen topsporter, maar ook nog student Commerciële Economie. Zou je dit ook zijn gaan studeren als je geen topsportster was geworden? 
Marlou: “Als ik niet had gesport had ik waarschijnlijk geen commerciële economie gedaan. Al ben ik wel heel erg blij dat ik het nu doe, want het is een hele leuke opleiding en het is ideaal want ik zit op de Johan Cruijff Academie. Voor sporters is dat perfect, maar als ik geen sporter was geweest had ik voor een creatievere studie gekozen. Vroeger wilde ik heel graag modeontwerper worden.”

Foto’s: Eva Armino

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Katten maken kinderen dom’

Next Story »

Help dierenvriend Norma!

Whatever

Wat denk jij dan?!

Geloof jij nog in de weersvoorspellingen van Buienradar?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close