Vuurwerk… ik haat het!

Ik heb er een grafhekel aan. Aan vuurwerk. Nou, niet helemaal waar… ik vind siervuurwerk echt schitterend. Maar op een veilige afstand. Vuurwerkfestivals vind ik bijvoorbeeld geweldig. Al die mooie kleuren en patronen in de lucht. Maar dat knalvuurwerk, dat mogen ze van mij afschaffen. Vandaag nog. Ik zie het nut er namelijk niet van in…

Inmiddels mag het vuurwerk sinds gisteren weer verkocht worden. Vreemd genoeg werd ik eergisteren al uit mijn bed geknald. Midden in de nacht. Om half 2. Ik was net in slaap en een keiharde knal. De ramen trilden. Ik zat rechtop in mijn bed. Ook trillend. Vuurwerk in de vuilcontainer, niet ver van mijn huis. Ik heb het t*fusventje alles toegewenst waaraan hij mogelijk kon sterven. Uiteraard veilig vanuit mijn bed. Maar het liefst had ik hem iets aangedaan. Ik ben namelijk doodsbang voor vuurwerk. Altijd al geweest. En ik slaap normaal gesproken al niet best, dus deze fijne knallers zorgen voor weinig tot geen nachtrust.

Het lijkt ook alsof het uitschot van onze samenleving op deze dagen weer uit hun holen komt om hun zuurverdiende centjes (of eerder hun uitkering vermoed ik, want een normaal werkend mens slaapt ’s nachts, toch?) te spenderen aan luttele seconden onzinnig geknal. Want gemiddeld knallen ze in 5 minuten gemiddeld zo’n 100 euro de lucht in. Als het al niet op is voordat de klok op 31 december 12 uur slaat, want het geknal in de buurt gaat al dagen lang door. Het liefst op plekken waar het geluid lekker hard klinkt zoals flatportieken en vuilcontainers. Soms zou ik die strijkers bij die personen het liefst duwen waar de zon niet schijnt. Niet alleen zorgen ze bij mij voor een hartstilstand, maar ook alle hondjes in de buurt. Zij zitten al dagen rillend onder de bank of tafel. En dan moet het nog 31 december worden…

En alles onder het mom dat het ‘traditie’ is. In Nederland ja. En in BelgiĆ«. Want in veel landen mag er geen vuurwerk afgestoken worden door particulieren. Wel eens Oud en Nieuw in Spanje gevierd? Geen knalletje. In Engeland? Alleen op vaste plaatsen. En ga zo maar door. Wel zo veilig en wel zo rustig. Geen onrustige nachten en geen ongelukken. Geen onnodige geldverspilling en troep op straat. Want de rode papiertjes kleven nog zeker een maand aan de onderkant van mijn auto. Geen hartverzakkingen en geen dag lang de geur van kruit in de straten. Beter voor het milieu ook. En dan durf ik op (en rond) 31 december misschien weer zonder angst over straat…

Wat mij betreft mag er een verbod komen op vuurwerk. Liever nog vandaag dan morgen. Maar laten we het dit jaar dan als afscheid nog een laatste keer doen. Zodat dat tuig dat zo nodig alleen maar t*ringherrie moet maken in de regen met ongetwijfeld illegaal vuurwerk zijn handjes er nog even af kan knallen. Nee, ik heb daar geen medelijden mee. Dat hebben ze blijkbaar ook niet met mij als ik weer eens rechtop in mijn bed zit, omdat ik denk dat de wereld vergaat.

Ik teken alvast. En jij?

Wat vind jij? Moet consumentenvuurwerk verboden worden? Stem hieronder op onze poll

Vuurwerk door consumenten...

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Share

One Comment

 1. dec 31, 2017

  Ik was eens benieuwd hoeveel mensen (nederlanders) hetzelfde denken als ik.
  Ik kwam terecht op jouw site toevallig en ik moet echt even een reactie plaatsen.
  Vuurwerk, althans het geknal is naar mijn mening ook het meest irritante wat er is.
  Het tuig, meestal inderdaad van die rotjongens trappen op een normale dag bushokjes in mekaar en andere totaal iq loze bezigheden. Ook mensen die het nodig vinden een deur loeihard dicht te doen als ze weggaan noem ik toch wel een beetje tuig. Dat soort mensen gaan dan ook nog eens met oud en nieuw de maatschappij lastig vallen met dat zinloze geknal.
  Gelukkig ben ik muzikant dus deze dagen is de studio mijn redding. De studio koptelefoon gaat niet af ook niet bij plassen. Idee voor mensen die net als de eigenaar van deze site en ik een t*ring hekel hebben aan de laatste periode van het jaar.
  Ik ben trouwens alex uit dordrecht. Ik woon in een portiekflat en heb een home studio, handig dus voor deze periode.

  Beantwoorden

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voetbal Inside, ik hou er van!

Next Story »

WTF?! Vrouwen ter bescherming achter hekken in Berlijn?!

Whatever

Wat denk jij dan?!

Heb jij ook Five Guys al geprobeerd? Wat vond je er van?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close