Vanavond eten we lekker tulpen

Nog even en De Keukenhof, de grootste bloementuin ter wereld, opent weer haar deuren. Dit jaar om Vincent van Gogh te eren. Hartstikke leuk. En natuurlijk is zo’n bloemenpracht heerlijk om naar te kijken met 900.000 bezoekers tegelijk. Of als ze in een vaas op je tafel staan. Of op je bord liggen…

In de oorlog stonden tulpenbollen op het menu, omdat mensen toen echt niets ander te eten hadden dan uitgedroogde, oude tulpenbollen. Natuurlijk mag je nu best eens een uitgedroogde tulpenbol eten. Of stamppot met tulpen, tulpentaart, tulpenkoek, tulpensoep… Gewoon omdat het kan. Het bereiden van een tulpenbol is alleen wel een beetje tricky en het wordt sterk afgeraden meer dan 3 bollen per dag eten. Makkelijker en lekkerder is het om gewoon de bloemblaadjes van de tulp te eten.

3602461116_5c8cf8a8a2De bloemblaadjes van een tulp kan je namelijk gewoon eten. Maar dan zou ik niet zomaar een willekeurig tulpenveld induiken om wat blaadjes te snacken. Van een paar blaadjes ga je niet dood, tenzij je echt allergisch bent voor tulp. Weet je niet zeker of jij daar last van hebt, eet dan geen tulp. Je kunt sowieso beter voor een onbespoten tulp gaan. Het beste plant je ze zelf.

Verse tulpenbloemblaadjes smaken een beetje naar peperige sla. Romig en notig. En prop ze nou niet per bos in een smoothie; De gekleurde bloemblaadjes doen het vooral leuk als garnering en smaken het lekkerst in combinatie met iets anders, bijvoorbeeld met sushi, (eikenblad)sla, rode kool, witlof of geroosterde paprika’s. Ook combineren ze lekker met vis, pompoen, munt, en feta. Of met spinazie, hazelnoten, en pancetta. Yummy!

Je kunt het beste voor een kleine, geurige tulp gaan. Oranje tulpen hebben ze meeste geur, en zeg nou zelf; die kleur staat toch ook echt smashing in een salade?! Daarbij zijn ze lekker crunchy. Hoe de smaak van de bloemblaadjes is, verschilt behoorlijk per kleur en grootte. Kleine, fel gekleurde tulpenbloemblaadjes zijn over het algemeen wat frisser van smaak dan de grote, donkerde gekleurden. Maar er zijn meer dan 3.500 soorten tulpen, dus daar zit vast wel wat lekkers voor je tussen.

PS
Het verschil tussen een tulp en een narcis is iets dat je goed moet weten voor je begint met eten. Eet nooit een bloem op die onbekend is voor jou en eet beslist geen narcissen!

Share

One Comment

  1. maat
    feb 21, 2018

    Wat een matenverhaal ik nam dus een tulpenblad en had 3 weken diarree

    Beantwoorden

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overheerlijke, dansende kikkerbilletjes en de paddentrek

Next Story »

Column: Ik word schijtziek van diëten

Whatever

Wat denk jij dan?!

Geloof jij nog in de weersvoorspellingen van Buienradar?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close