Tokyo Motor Show deel 1: de toekomst…

Afgelopen week brachten we een bezoek aan de Tokyo Motor Show. Jawel, in Tokyo. Hier showen niet alleen de Japanse merken hun nieuwe modellen, maar ook onder meer BMW, Renault en Porsche waren op deze beurs te vinden. Veel merken tonen op deze shows hun conceptcars. Deze auto’s gaan over het algemeen niet in productie zoals ze op de beurs getoond worden, maar het toont wel waar de modellen in de toekomst naar toe gaan. Wij zetten 10 van deze (Japanse) conceptcars voor je op een rijtje, waarbij de keypoints bij de meeste merken toch wel autonoom rijden en elektrisch rijden zijn.

Mitsubishi e-EVOLUTION CONCEPT
De nieuwe MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT is een technisch vooruitstrevend studiemodel dat de strategische koerswijziging van het merk inluidt. In de nieuwe strategie ligt de focus op de kracht van SUV’s en EV’s en de mogelijkheid om nieuwe systemen te integreren voor een ongekende ‘connected’ mobiliteitservaring. De MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT maakt gebruik van koppelrijke en krachtige elektromotoren, die worden gevoed door een batterijsysteem van hoge capaciteit. Het brein van de MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT is een Artificial Intelligence (AI) systeem dat de bestuurder assisteert.

Nissan IMx
Als het aan Nissan ligt gaan we in de toekomst allemaal elektrisch rijden en daar ligt dan ook de focus op voor het merk. Op de Tokio Motor Show toonde Nissan de Nissan IMx, een crossover model met een volledig elektrische aandrijflijn. Het getoonde prototype kan volledig autonoom rijden (dus zelfstandig) en heeft een actieradius van meer dan 600 kilometer. Het is het volgende stapje na de ProPILOT die Nissan komend jaar al op diverse modellen introduceert, zoals de Qashqai en X-Trail.

Nissan LEAF NISMO
In september 2017 lanceerde Nissan een compleet nieuwe 100% electrische Nissan LEAF, welke al werd voorzien van de ProPILOT, waarmee de nieuwe LEAF deels zelfstandig kan rijden binnen een rijbaan. Op de beurs in Tokio toont Nissa het sportieve broertje van de LEAF, namelijk de Nissan LEAF NISMO Concept, die een sportief exterieurdesign ontworpen door NISMO heeft gekregen.

Mazda VISION COUPÉ

In tegenstelling tot Nissan ligt de focus bij Mazda niet op elektrisch rijden, maar op de sportieve rijbeleving. En dat is duidelijk te zien aan de conceptcar Mazda VISION COUPÉ. Een elegant, sportief model en naar mijn mening zelfs een van de hoogtepunten van de beurs. Er is gekozen voor een eenvoudige vorm waarbij alle overbodige elementen zijn weggelaten met het oog op ‘less is more’ esthetica. Gaan we dit terugzien op de weg? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar al gaat Mazda maar een klein beetje deze kant op met het design, belooft dit nog heel veel moois voor de toekomst.

Mazda KAI CONCEPT
De Mazda KAI CONCEPT geeft al wat meer de richting aan die we op korte termijn van Mazda kunnen gaan verwachten: een chiquere, luxere uitstraling. In deze compact auto heeft Mazda de laatste versie van Kodo design gecomprimeerd als een artistieke expressie van Japanse esthetica. Het resultaat is een auto met Mazda’s ideale hatchback-afmetingen. ‘KAI’ betekent letterlijk ‘de pionier’. Mazda heeft deze naam gekozen met het oog op de toon die de KAI CONCEPT bij de volgende generatie zal zetten. De KAI CONCEPT kreeg een SKYACTIV-X motor, Mazda’s nieuwe motor die als eerste gebruik maakt van het nieuwe verbrandingsproces Spark-Controlled Compression Ignition (SPCCI).

Toyota Concept-i
Toyota onthulde op de Tokyo Motor Show drie elektrisch aangedreven Concept-i voertuigen die de mobiliteit van de toekomst showen. Een toekomst waarin een belangrijke rol is weggelegd voor AI, ofwel kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Hierdoor leren de Concept-i modellen de bedoelingen van de bestuurder te begrijpen en hierop te reageren Als de bestuurder zich bijvoorbeeld in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevindt, schakelt de auto over naar autonoom rijden (PROTECT). Bovendien ondersteunt hij de bestuurder door de vijf zintuigen te stimuleren om hem of haar wakker te houden wanneer hij of zij zich slaperig voelt of om bestuurders zich te laten ontspannen tijdens momenten van stress. Toekomstmuziek? Als het aan Toyota ligt in de nabije toekomst.  Toyota wil de Concept-i rond 2020 op de weg hebben.

Lexus LS+ concept
Ook een van de uitspringende modellen op de beurs. Een futuristisch ogende conceptcar met technologie voor autonoom rijden. Lexus verwacht de eerste zelfstandig rijdende Lexus in 2020 op de markt te kunnen brengen. Ook deze LS+ is voorzien van AI en het design moet een voorbode zijn van wat Lexus in de toekomst op onze wegen gaat neerzetten.

Subaru VIZIV Performance Concept
Zo goed als Subaru in Amerika presteert, zo teleurstellend is de belangstelling voor het eigenzinnige merk in Europa. En toch maakt Subaru modellen die toch echte headturners zijn, zoals de BRZ. Op de Tokyo Motor Show presenteerde Subaru onder meer de VIZIV. Een sportief model, waarvan afgeleid in 2020 een productiemodel op de markt zal gaan verschijnen.

Daihatsu DN Compagno

Wellicht de meest vreemde eend in de bijt tussen de flashy conceptcars, maar hij stal toch een beetje ons hart: De DN Compagno roept namelijk geen toekomstbeeld op, maar eerder een retro terugblik. Het ultieme jaren 60 gevoel is terug. De DN Compagno wordt aangedreven door een 1,0 liter turbomotor en wij vinden hem gewoon heel erg cute.

Bovenvermelde modellen zijn dan nog redelijk realistisch, maar ook deze futuristische modellen, waarvan men claimt rond 2030 op de markt te komen. Over zo’n 15 jaar dus. De kans is groot dat de toekomst er dan heel anders uit ziet… 😉Meer over auto’s lees je in onze rubriek wHeels

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opel Grandland X: reislustige gezinsauto

Next Story »

Aan het tandwiel gevoeld: de Gazelle CityGo

Whatever

Wat denk jij dan?!

Geloof jij nog in de weersvoorspellingen van Buienradar?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close