Nerdtalk: usb-c wat mot je er mee…

Afgelopen maandag kwam Apple tijdens de wel bekende keynote natuurlijk met de Apple Watch naar buiten, maar ze presenteerden ook hun nieuwe Macbook. Naast dat deze nieuwe versie superdun is zal deze ook over de nieuwe usb-poort USB-C gaan beschikken.

Over deze nieuwe standaard voor usb word nu al dagen gepraat en de spot gedreven, maar Apple is zeker niet de enige die ze gaat gebruiken. Ook de nieuwe Chromebook Pixel al gebruik gaan maken van enkel usb-c, en Google’s Adam Rodriguez vertelde ook al dat alle Android phones in de nabije toekomst voorzien worden van USB-C. Dus hoe je het ook wend of keert, we zullen er toch een keer aan moeten geloven.

5 dingen die je moet weten over usb-c

  1. Deze nieuwe poort is dubbel zo snel als de USB 3.0. Die konvijf gigabyte per seconde aan data overbrengen deze 3.1-versie doet dit met tien gigabyte per seconde
  2. Je kunt er ook je laptop mee opladen. De oude versie usb kon net je telefoon voorzien van stroom, maar de nieuwe Chromebook Pixel wordt met deze nieuwe standaard in een kwartier van genoeg stroom voorzien voor twee uur batterij power.
  3. Naast opladen en data transfer via usb kunnen de poorten ook gebruikt worden voor HDMI en VGA. (Nadeel hiervoor heb je wel voor de Macbook weer een speciale dongle voor nodig)
  4. De usb-c is klein: 8,4 millimeter wijd en 2,6 millimeter dik. Dit betekend dat hij door zijn kleine formaat ook prima te gebruiken is voor fabrikanen van mobiele telefoons.
  5. Je kan nooit meer je usb-kabel er fout in stoppen! Hoe irritant is het wel niet dat je een ubs-stick in je laptop wilt stoppen maar hij past niet… Met usb-c is dat afgelopen die kan er op beide manieren gewoon in.

Natuurlijk zitten er ook genoeg nadelen voor nu aan
In de verre toekomst zal dit allemaal makkelijker moeten worden met deze standaard, want als alle fabrikanten deze standaard gaan hanteren heb je mogelijk maar 1 kabel nodig voor al je devices. Maar voor nu is het gewoon bloed irritant…

Je zal voorlopig nog een vreselijke dure adapter nodig hebben om al je oude usb-devices te benaderen. Of dat nou je externe harde schijf is, je “ouderwetse” usb 2 / 3 stick of gewoonweg een doorsnee kabeltje wat je nu gebruikt je kan deze niet meer gebruiken zonder deze dure accessoire. Maar ontkom je er nog aan? Nee, wij zijn bang van niet. Vroeger of later zal je iets in je handen krijgen met deze aansluiting en word je dus “verplicht” om overstag te gaan voor dure verlengstukjes, maar er zitten ook wel weer op de langere termijn meer voordelen aan.

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welke Apple Watch is de beste?

Next Story »

10 dingen die je vast nog niet wist over Facebook

Whatever

Wat denk jij dan?!

Vrouwen in het leger...

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close