Lieve Sonja Silva

Vroeger keek ik graag naar jou op TMF. Afgelopen zondag keek ik naar Obese op RTL4. Vooral voor de inspiratie. Een vrouw van 221kg die in één aflevering 80kg afvalt: fantastisch! 80kg, dat is anderhalve Wendy van Dijk! Ja, haar naam klinkt zwaarder dan zijzelf is.

Maar hé, voormalig Miss Nederland, jij was volledig uit beeld. Nu ben je beeldvullend en half Nederland praat over “dikkertje Sonja”. Boegbeeld van Gezond en Goed Leven, hoe heb je het zo ver kunnen laten komen? Ik gok op iets te veel en ongezond eten en niet genoeg bewegen. Been there, done that. Jij laat vandaag een maagverkleining doen. En dat terwijl je maar net iets meer dan 100kg weegt. Dat je te dik bent, zie ik ook wel. Maar ik val echt over het feit dat jij je maag laat verkleinen.

Sonja, meid, ik sleepte nog niet zolang geleden ongeveer even veel kilo’s mee als jij. Nooit overwoog ik een maagverkleining. Ik wist niet eens dat je een een maagverkleining kon laten doen als je niet extreem, levensbedreigend overgewicht hebt. Zo’n operatie is namelijk ook niet zonder risico. Dat weet je, want je zegt dat je al een week gelijnd hebt. Je doet je best zo fit mogelijk voor de ingreep te zijn. In één week viel je, onder toeziend oog van een diëtiste, 5kg af.

Lieve schat, waarom blijf je dan niet je best doen? Kan je gewoon rustig, op een verantwoorde manier afvallen. Echt, dat kan. Ik viel zo een halve Wendy af. Danny Bouman aka Mr. Obese woog 270kg toen hij meedeed aan Obese 2011. Misschien kan je die aflevering eens gaan kijken? Ik heb veel van hem geleerd. Hij viel vlot 155kg af. Zijn lijf veranderde, maar zijn gedachtegang niet. De kilo’s kwamen er de dan ook even vlot weer aan. Danny weet nu hoe dat komt en ging onlangs voor de maagverkleining. Ik vind dat hij hem echt verdiend heeft.

Gezond leven is 70% gezond eten en 30% regelmatig bewegen. Kan je meteen zien dat een zak chips leeg vreten op de bank niet een goed plan is. In een verkleinde maag kan je denk ik net drie chipies naar binnen schuiven. Een hele zak gaat écht niet passen. Handig. Maar het lijkt mij nogal een extreme oplossing om (de gevolgen van) een eetprobleem mee te bestrijden. En dat dan allemaal omdat je heel graag je kleding een paar maatjes kleiner wilt gaan dragen?

Maar goed, volgens mij heb jij inmiddels een maag ter grote van een walnoot. Die zal vanaf nu jouw eetgedrag gaan bepalen. Je zult er door gestraft worden als je niet de discipline op kunt brengen muizenhapjes te eten. Wel je lievelingseten natuurlijk: havermout en smoothies. Levenslang. Maar maatje 40 en overal slap hangende huid is dat vast wel waard. Lieve Sonja, je schreef het zelf al: vandaag begint je nieuwe leven. Laten we hopen dat je van je vorige genoeg geleerd hebt.

Foto: Angel Mulder

Lees meer Lieve brieven hier

Share

One Comment

  1. Kim
    apr 21, 2015

    Ik vind dit persoonlijk zo een ongelofelijk ondoordacht geschreven artikel. Een uitgesproken mening mag iedereen hebben, uiteraard. Echter staat dit artikel vol met aannames, vooroordelen en hypocriete uitspraken. Er is overduidelijk geen vooronderzoek verricht. Dat er geen rekening gehouden is met het feit dat Sonja ME heeft, is klaarblijkelijk. Myalgische encefalomyelitis is echter iets wat niet onderschat mag worden. Buiten dit feit om vraag ik mij af waarom het tegenwoordig zo normaal is geworden om zo (harteloos) te oordelen over andere personen. Hoe het mogelijk is, dat het normaal geworden is om eigen situaties en omstandigheden te vergelijken met die van een ander. “Sonja, meid, ik sleepte nog niet zolang geleden ongeveer even veel kilo’s mee als jij.” ” Ik viel zo een halve Wendy af.” Want natuurlijk is het heel erg logisch dat als ‘jij’ zo een halve Wendy (wat is dit voor een vergelijking) kunt afvallen, ‘Sonja’ dit ook kan. Dit soort egoïstische en hypocriete vergelijkingen doen mij concluderen dat er een enige vorm van jaloezie heerst: het feit dat men met een maagverkleining naar hoge waarschijnlijkheid sneller en gemakkelijker afvalt. Neen, dit kan natuurlijk echt niet! Als deze mogelijkheid bestaat, waarom is het dan zo slecht als iemand hier gebruik van maakt?

    En och, lieve Roelien, pas wel op dat die ‘Halve Wendy’ die je met zoveel discipline en op een verantwoorde manier bent kwijtgeraakt niet over twee jaar weer terug is. Verantwoord kwijtgeraakte Halve Wendy’s komen namelijk ook gewoon weer terug wanneer jijzelf niet levenslang gezond en met kleine porties blijft eten. Zoals je zelf ook al aangaf: “Je zult er door gestraft worden als je niet de discipline op kunt brengen muizenhapjes te eten.”

    Beantwoorden

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve Edwin Evers

Next Story »

Afvallen door de knop om te zetten

Whatever

Wat denk jij dan?!

Heb jij ook Five Guys al geprobeerd? Wat vond je er van?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close