Lieve Paul, Domien en Giel

Wat een ventjes zijn jullie, wat een kerels. Niet iedereen zal het met mij eens zijn, maar wat kijk ik tegen jullie op. De afgelopen elf (!!) jaar hebben jullie je ingezet voor verschillende doelen. Elf jaar geleden was mijn laatste zorg Malaria, Aids of kindsoldaten. Niet omdat ik een harteloze persoon was, maar gewoonweg omdat ik nog te jong was om het leed in de wereld te zien. Elf jaren later, begrijp ik steeds meer van de dingen die zich buiten mijn welvarende leventje afspelen en krijg ik ook steeds meer respect voor de personen die hier wat aan proberen te veranderen.

Hoe jullie dit, samen met jullie collega’s waarvoor ik eveneens veel respect heb, ieder jaar weer doen, is wel een applausje waard. Zonder de steun van meelevend Nederland, zijn jullie natuurlijk nergens, maar jullie zitten daar wel. Geen eten, weinig slaap en continu mensen om je heen: je moet het maar kunnen. Als student heb ik mijn ‘skere tijden’ regelmatig. Wanneer ik weer een karig broodje mee heb en verder niets kan eten op een dag, ben ik na een aantal uur al niet te genieten. Als ik vroeg les heb en mijn wekker gaat voor acht uur (tough life, I know), hoef je mij de aankomende uren niet aan te spreken. Jullie daarentegen, staan zeven dagen lang, 24 uur per dag muziek te draaien, alsof je leven ervan afhangt. Iedere fan voor het raam krijgt een zwaai, iedere beller een enthousiast antwoord en iedere donateur een lach om verliefd op te worden.

Positieve reacties stomen over, maar ook de negativiteit was goed te merken rondom jullie actie. “Publiciteitsgeile aanstellers met een megasalaris” werden jullie ook wel genoemd door Normaal zanger Bennie Jolink. Na deze uitspraak volgende een berg aan kritiek. “Besteed eens aandacht aan het leed in Nederland”, “Zorg er eerst maar voor dat de problemen in Nederland verdwenen zijn, voordat je naar de problemen in het buitenland gaat kijken”. Heftige uitspraken in de gebiedende wijs, geschreven door mensen die waarschijnlijk op hun luie reet achter hun laptop de reacties formuleren. Geschokt was ik om dit te lezen. Plaatsvervangende schaamte kwam bij mij opborrelen. Als deze mensen hier zich zo druk om maken, waarom beginnen ze geen actie voor een door hun bedacht doel? Verbeter de wereld, begin bij jezelf, toch?

Toen ik een paar dagen later een bezoekje bracht aan jullie glazenhuisje, kwam ik gelukkig tot de conclusie dat jullie je niets aantrokken van alle commotie rondom het evenement. Lieve Paul, Domien en Giel, er verscheen een lach op mijn gezicht toen ik jullie zag. Vol enthousiasme stonden jullie plaatjes te draaien. Duizenden euro’s kwamen langs. En ondanks dat jullie wat donkere kringen rondom jullie ogen hadden, straalde ze. Zo trots als een pauw, en terecht. Hoeveel jullie in totaal zullen ophalen, is terwijl ik dit schrijf nog niet bekend. Wel weet ik zeker dat er genoeg kinderen in oorlogs- en conflictgebieden zullen worden geholpen en Serious Request ook dit jaar weer een groot succes is.

Als ik met de kerst mij vol zit te proppen met gourmetvlees, salades en vieze gourmetschaal-pannenkoekjes, zal ik even goed nadenken. Ik zal denken aan de mensen die het niet zo goed hebben als ik en misschien wel niets te eten hebben met kerst. Ik zal denken aan de mensen die een kerstdiner hebben, met hulp van de Voedselbank en supermarkten. Ook zal ik denken aan de kinderen in oorlogsgebieden die een betere toekomst krijgen, met behulp van Serious Request. Maar bovenal zal ik denken aan jullie, lieve Paul, Domien en Giel. Denken aan hoe jullie je niet kunnen volproppen met lekkers (want een week niet eten komt niet zonder consequenties), maar waarschijnlijk meer dan voldaan zijn. Voldaan door het feit dat jullie je tot het uiterste hebben ingezet voor een betere wereld en Serious Request 2015 weer tot een grandioos succes hebben gemaakt.

Fijne Kerst, Kanjers en een geweldig 2016.

Foto: Facebook 3FM

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve Gordon

Next Story »

Lieve Regilio

Whatever

Wat denk jij dan?!

Vrouwen in het leger...

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close