Lieve Alma Mathijsen

Jeetje Alma, meid, wat ben ik geschrokken van je stuk. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik heb het twee keer gelezen en ik vraag me nog steeds af wat ik gelezen heb. Ben jij echt? Is dit een parodie? Worden we hier enorm in de maling genomen? Ik heb je gegoogled. Je bestaat! En je bent niet eens het 17-jarige meisje dat ik achter het stuk gezocht had. Je bent een vrouw. Van 33! Wow. Ongelofelijk zeg… Als ik dit alles zo lees, bekruipt me een beetje het gevoel dat je zo’n 20 jaar de deur niet uit bent geweest en tja, dan is zo’n demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum natuurlijk wel een hele stap.

Kijk, dat jij en een select groepje anderen wilt demonstreren tegen Zwarte Piet, moet jij weten. Alhoewel, ik vind niet dat je een kinderfeest van een fictieve kindervriend moet verstoren. Wat denk je dat die kinders daar van vinden? Die voelen zich dan wellicht net zo als jij je voelde in die bus. Onschuldige kindertjes, die met hun ouders een feest vieren. Doodsbenauwd om een schreeuwende groep boze anti-zwarte-pieten-mensen. Laten we het vooral een kinderfeest houden en uit je ontevredenheid over zwarte piet op een ander moment. Niet in het bijzijn van kinderen.

Maar goed, terug naar je artikel in Vrij Nederland. Zij die onderaan jouw stuk nog claimen dat ‘goede journalistiek tijd en aandacht kost’. Het spijt me, je zal vast veel tijd en aandacht aan je stuk hebben besteed, maar op diverse momenten in je stuk werd ik wat lacherig: “Op de A7 werd de weg geblokkeerd door boze, witte Friezen. ‘Ik zag het racisme in volle vaart op me af komen met vuisten in de lucht en vuur in de ogen’.” en “Ik wist dat het erg was – dat witte mensen altijd voorrang krijgen boven zwarte mensen – maar ik heb dit nooit voor mijn eigen ogen zien gebeuren.” Boze witte Friezen nota bene. Ja, daar moet je geen ruzie mee krijgen. Het zijn tenslotte wel een beetje de Catalanen van Nederland. Dit is geen racisme, lieverd. Dit zijn mensen die een kinderfeestje en traditie niet verstoord willen zien worden.

Er zou met stenen zijn gegooid. Heb je misschien ook een filmpje met de stenengooiers? Op de foto’s mis ik de vuisten in de lucht en zie geen steen gooien. Volgens de media ging het ook om een stille blokkade. En ja, ik heb de foto’s op Vice gezien, de video’s van Sunny Bergman en wat al niet meer… ik zie vooral ‘boze witte mannen’, zoals jullie ze noemen, met hun handen in hun zakken staan of een peukie roken. En veel angst in de bussen zie ik niet. Ik zie vooral mensen met hun telefoon foto’s maken en filmen. Maar misschien heb ik het mis. Ik kan natuurlijk niet oordelen over wat er daadwerkelijk gebeurd is. Ik was er niet bij. Laten we er van uit gaan dat het OM met een duidelijke conclusie zal komen. Maar is je stuk misschien in alle emotie niet een klein beetje, ietsiepietsie, overdreven? Of heb je het misschien dreigender ervaren dan het daadwerkelijk was?

Er is al meer dan 40.000 euro opgehaald om eventuele boetes voor het blokkeren van jullie bussen te voldoen. 40.000 euro! Dat is nogal een bedragje voor die ‘boze witte mannen’. Gelukkig heb je het overleefd. Ternauwernood. Dat dan wel. Is er al een crowdfunding actie opgezet voor therapie om jouw trauma te kunnen verwerken? Meisje, ik wens je heel veel sterkte. Je gaat in deze ‘grote boze witte mensenwereld’ waarschijnlijk nog veel meer meemaken. Dingen waar je ongetwijfeld heel erg moe van gaat worden. Demonstraties zijn in ieder geval niet jouw ding en dat zou ik zo houden.

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Big like me

Next Story »

Een frietje voor 20 cent bij Bram Ladage

Whatever

Wat denk jij dan?!

Geloof jij nog in de weersvoorspellingen van Buienradar?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close