Help, mijn DNA is van slag!

De laatste tijd ben ik heel erg bezig met waar ik nu vandaan kom. Het zal wel met ‘ouder worden’ te maken hebben. Maar vooral met het feit dat ik altijd aan wordt gezien voor Spaans, Italiaans en soms zelfs IsraĆ«lisch of Indonesisch. Ik heb donkere ogen en donker haar. Het moet ergens vandaan komen, denk ik dan. Voor een deel weet ik al waar ik vandaan kom, want zo’n vijftien jaar geleden ben ik al eens begonnen aan het uitzoeken van mijn stamboom van mijn moeders zijde. Daar blijkt de oorsprong in Spanje en Engeland te liggen. Van mijn vaders zijde is dat wat lastig uitzoeken, want ik weet niet wie mijn opa is. En dat zorgt voor nieuwsgierigheid. En raadsels.

Was mijn opa een Duitser? Mijn vader werd geboren in de oorlog. Vader onbekend. Officieel dan. Mijn oma wist dit ongetwijfeld wel, maar heeft dit nooit willen delen. Wellicht als ik mijn DNA laat testen, kom ik daar wel achter. Dacht ik. Ik besloot via MyHeritage een DNA onderzoek te doen. Totaal onwetend over de materie, maar daar kom ik later op terug. Kit aangevraagd en wachten maar. Een aantal dagen later wordt deze al bezorgd. De dag er na schraap ik mijn wangslijm op twee wattenstaafjes en gooi het ding op de post. Ik wacht in spanning af…

Gisteren, 4 weken later dus, kwam het verlossende mailtje. Mijn resultaten waren bekend. Het mailtje kwam na 12 uur en ik lag in bed. Maar ik kon niet wachten…. laptop er bij gepakt en kijken maar. Ik was in shock! Niets geen Zuid-Europese roots. Geen tropische verrassingen. Mijn geschatte etniciteit was voor 39,9% Scandinavisch! Huh? Maar mijn donkere uiterlijk dan? Vervolgens blijk ik 30,4% Noord- en West Europees te zijn, 23,3% Engels en 6,4% Oost-Europees. Vreemd? Ik ging op onderzoek uit. Wat blijkt… 46,2% van de Nederlanders heeft de Scandinavische etniciteit. Dit komt doordat de Vikingen/Noormannen ons land ooit on beslag namen. Ik sliep er slecht door…

Vanmorgen ging ik mij meer verdiepen in de materie. MyHeritage blijkt terug te gaan tot een periode voor 1600. Dus niet 100% relevant om te bekijken waar je recentelijk vandaan komt. Rond 1600 zou een deel van mijn familie namelijk uit Spanje komen volgens mijn stamboom. Ook maakt MyHeritage matches met door anderen geleverd DNA dat overeen komt. Dus hoe meer verwanten, hoe nauwer deze afkomst bepaald kan worden. Er kan dus nog extra informatie loskomen als er nog DNA verwanten hun DNA afstaan. Meer specifiek zou het onderzoek van 23andme zijn. Zij zouden zich meer focussen op de afgelopen 350 jaar. En je raad het al; ook daar gaat mijn DNA naar toe. Ik geef nog niet op.

Share

OhJaJoh?! Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vroeger was alles beter… de Top 40 stopt!

Whatever

Wat denk jij dan?!

Vrouwen in het leger...

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...
Close